Pasta z twarogu z olejem lnianym i przyprawami

Moi drodzy czy dobrze się odżywiacie? Ja ostatnio przyznam trochę się zaniedbałam od środka. Widzę już efekty mojego zaniedbania w postaci przesuszonej skóry, pękających paznokci i wypadających włosów. Dlatego postanawiam zadbać o siebie i dostarczyć mojemu organizmowi wiele cennych składników odżywczych zawartych w jedzeniu.
Dlatego też dziś podzielę się z Wami prostym a zarazem pysznym i zdrowym przepisem na pastę z twarogu do której dodałam olej lniany i przyprawę Royal Brand Pesto peperoncino.

Na początek kilka słów o oleju lnianym. Warto zwrócić uwagę na ten produkt!:
OLEJ LNIANY jest tłuszczem o unikatowych i niezwykłych właściwościach. Zawiera do 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nienasycone kwasy tłuszczowe dlatego są tak ważne dla organizmu gdyż powstają z nich prostaglandyny (substancje o charakterze hormonów tkankowych) regulujące pracę ukłądu krążenia , systemu immunologicznego i gospodarkę tłuszczową. Między innymi obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz powstrzymują agregację płytek krwi – zmniejszając w ten sposób ryzyko miażdżycy i zawału serca.
Niezwykłość OLEJU LNIANEGO polega jednak na tym że zawiera on rekordową ilość niezwykle cennych dla zdrowia niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 ( powyżej 50% ) w dodatku występują one w doskonałej proporcji w stosunku do niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-6 , które również występują w OLEJU LNIANYM. W innych olejach roślinnych nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 występują rzadko i w małych ilościach. Większość spożywanych przez nas olejów roślinnych zawiera niemal wyłącznie kwasy omega-6 których nadmiar w naszej diecie przy jednoczesnym niedoborze spożywania kwasów tłuszczowych omega-3 jest przyczyną wielu chorób i problemów zdrowotnych.
Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 zaliczane są do grupy Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe są niezbędne dlatego ponieważ organizm ludzki nie potrafi wyprodukować ich samodzielnie i muszą być dostarczone poprzez odpowiednią dietę. Kwasy omega-6 są jednymi z najczęściej występującymi w naszej diecie. W małych ilościach korzystnie oddziaływają na nasze organizmy jednak w przypadku ich nadmiernego spożycia powodują zachwianie równowagi immunologicznej i przyczyniają się do wzrostu stanów zapalnych w ludzkim organizmie.
Dla zdrowia człowieka całkowicie wyjątkowe jest znaczenie Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych omega-3. Tłuszcze stanowią 60% tkanki mózgowej a ponad 25% z nich to kwasy omega-3. Niedobór kwasów omega-3 prowadzi m.in. do zaburzeń w budowie i funkcjonowaniu systemu nerwowego. Wpływa na powstawanie i rozwój wielu chorób począwszy od infekcji , poprzez choroby serca i układu krążenia aż po choroby nowotworowe. Kwasy omega-3 , decydują o stanie zdrowia człowieka od momentu jego poczęcia aż do starości. Aby organizm ludzki mógł prawidłowo funkcjonować niezbędne są mu oba nienasycone kwasy tłuszczowe: omega-6 i omega-3.
Zalecana właściwa proporcja pomiędzy kwasami omega-6 i omega-3 wynosi od 1:1 do 4:1. W dzisiejszej diecie proporcje te zostały dość drastycznie zachwiane szacuje się że wynoszą od 10:1 nawet do 50:1 na rzecz kwasów tłuszczowych omega-6 i przyczyniają się do powstawania i rozwoju wielu schorzeń i chorób. Wpływ na to ma spożywanie produktów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-6 np. oleje roślinne bogate w kwasy tłuszczowe omega-6 oraz mięsa zwierząt karmionych paszami ze zbóż bogatych w kwasy omega-6. Aby zmienić te niekorzystne proporcje występujące w naszej diecie należy zwiększyć spożywanie produktów zawierających omega-3. Produktami bogatymi w kwasy omega-3 są tłuste ryby morskie np. łosoś, oraz OLEJ LNIANY tłoczony na zimno.

Producent Royal Brand o Pesto peperoncino pisze:
Skład: pieprz, cebula, pietruszka, szczypiorek, sól czosnek.
Sposób użycia: zielony sos serwowany na zimno, tradycyjnie wytwarzany z bazylii, parmezanu, orzeszków pinii, czosnku. Dodaje się także do niego suszonych pomidorów. Sos serwuje się do chleba, makaronu, sałaty, sera. Możliwe zastosowanie dla wegetarian, wegan, przyprawa koszerna.


Mój przepis na pastę z twarogu:
-kawałek twarogu tłustego
-dwie łyżki oleju lnianego
-4 łyżki śmietany 30%
-świeża nać pietruszki
-przyprawa Royal Brand
-sól, pieprz do smaku

Twaróg rozgnieść widelcem, dodać olej lniany, śmietanę, przyprawy do smaku. Wymieszać.
Ja podaję z chlebem posmarowanym masełkiem. PYCHA!

Smacznego!

Moja opinia:
Miałam kiedyś olej lniany i strasznie śmierdział. Ten natomiast ma specyficzny smak i zapach ale jest według mnie bardzo dobry a przy tym bardzo zdrowy. Świetnie komponuje się z białym serkiem. Zamierzam go dawać mojemu dziecku ze względu na jego właściwości.
Przyprawa od Royal Brand jest bez konserwantów. Ma świetny smak i nadaje potrawie wyrazistość.
Moim zdaniem nie warto inwestować w smakowe twarożki w sklepie jak samemu można zrobić coś tak pysznego i zdrowego! Polecam ten przepis jest bardzo ciekawy!



Zapraszam Was do zapoznania się z produktami sklepu Zielony Nurt =>TUTAJ

Zapraszam Was na stronę Royal Brand =>TUTAJ
Oraz na ich profil na FB =>TUTAJ

PODPIS

7 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł ja uwielbiam twarożek na kanapkach

    OdpowiedzUsuń
  2. i ja tez, moja córka ta starsza lubi twaróg na słono :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też go musze do czegoś użyć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie! uwielbiam twaróg więc na pewno wypróbuję!
    zapraszam na www.2bloggirls.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam twaróg, z pewnością wypróbuję ;)
    Miłego wieczorku ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gotowe smakowe twarożki to jeszcze pół biedy, a co powiesz na temat serków topionych. To jest dopiero pyszność nad pysznościami :(

    Dobrze, że twojemu dziecku smakuje. Moja za nic w świecie nie chce się przekonać do białego sera.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kobiecy blog by Mariola Wilk , Blogger